vineri, 7 ianuarie 2011

Carti

Povestiri din razboi
Imi fac o datorie de constiinta punand sub tipar ,,Povestirile din razboi” ale tatalui meu, Dina Gr. Aurelian.
Participarea sa la cel de-al doilea Razboi Mondial, in cadrul Diviziei 2 Vanatori de Munte si contributia la luptele pentru eliberarea provinciilor istorice romanesti, Basarabila si Bucovina de Nord, constituie esentialul acestei modeste ,,lucrari”, fiind ilustrata si de documente originale pastrate in familie, pe care le-am redat ”en detalio” in cuprins.







Scoala Piscani
Autoarea acestei carti, Roxana Dorobantu Dina, nascuta la 10 ianuarie 1974, in localitatea Piscani, jud. Arges, a patra din cele sapte fiice ale familiei Polixenia si Teodor Dina. A urmat clasele primare la scoala din satul natal, Piscani, studiile medii la Liceul Industrial Colibasi, iar cele superioare la Facultatea de Teologie Ortodoxa a Universitatii din Pitesti, pe care a absolvit-o in anul 1997. Monografia scolii din Piscani si inca doua, trei articole publicate in ”ARGESIS”, in anuarul Muzeului Judetean Arges, sunt rezultatul cercetarii (abia incepute) documentelor din colectia Dina, despre care am mentionat in prefata acestei carti.





Biserica Sf. Nicolae-Piscani
Lucrarea incearca sa prezinte ceea ce s-a pastrat peste veacuri din lemnul, piatra si caramida unui vechi edificiu bisericesc, cat si actiunea de controversare si si restaurare intreprinsa in tipm si in zilele noastre,pentru a-i reda frumusetea ascunsa sub patima vremii,ca si taria de a dura peste veacuri spre incantarea si lauda generatiilor viitoare.








S-a intamplat la noi, la Piscani 
Alaturi de alte modeste realizari, "Istoricul bisericii din Piscani", "Istoricul unor neamuri din Piscani", "Sa cunoastem satul Piscani", aparute intre timp, se constituie a fi un raspuns la sfaturile si incurajarile Domunului Nicolae Leonachescu, caruia si aici ii adresez sincerele mele multumiri.






Piscani-Negreni File de istorie
Domnul Sorin Ardei Visinescu, jurist, consemneaza: Cartea de fata se constituie - de la o idee la realizare - intr-un omagiu adus cunoasterii de sine prin gestul complex al unui om cu largi deschideri spre cultura. Asadar, cititorule, bucura-te de sansa de a a putea privi trecutul, de a sti cine ai fost inainte de a te naste, de a te sfatui cu stramosii tai pentru binele tau si al celor ce vin dupa tine.









Casa de piatra
Nu stiu cat de mult s-au bucurat parintii de nasterea mea, nici ce mi-au proorocit ursitoarele in cea de a treia noapte dupa nastere. Stiu sigur ca sunt ,,Sagetator” si ca zodia aceasta harazita de Marele Creator mi-a fost de un real folos fiindca (in general) toate actiunile intreprinse de mine, pe tot parcursul a sase decenii de viata, au fost, cum se spune ,,punct ochit, punct lovit”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu